Turun vanhuspsykiatrian kaltoinkohtelu järkyttää – asia selvitettävä perinpohjin

  • by

Järkyttynyt. Se oli ensimmäinen sana, kuvaamaan tunnettani lukiessani aamun Turun Sanomista laajan artikkelin potilaiden rajusta kaltoinkohtelusta Turun kaupunginsaraalan vanhuspsykiatrian suljetulla osastolla. Olen järkyttynyt sekä kuntalaisena että sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsenenä. Kuulen asiasta ensimmäistä kertaa vasta nyt.

Jutun mukaan potilaita ylilääkittiin tiedottomaksi, pahoinpideltiin fyysisesti ja pakkoeristettiin. Lisäksi esiintyi lääkevarkauksia. Turun Sanomat kertoo, että Turun psykiatrian johtaja kielsi kertomasta väärinkäytöksistä valvontaviranomaisille. Lisäksi tulosaluejohtaja oli artikkelin perusteella tietoinen kaltoinkohtelusta jo vuonna 2013.

Sosiaali- ja terveyslautakunnalle pitää tehdä asiasta perinpohjainen selvitys. Myös virkamiesten vastuu asiassa on selvitettävä. Lisäksi on kartoitettava, onko vastaavanlaista toimintaa myös muilla osastoilla.

Kiitos Turun Sanomille perinpohjaisesta tutkimustyöstä ja niille, jotka uskalsivat suunsa asiassa avata. Turun sosiaali- ja terveystoimen on nyt tehtävä kaikkensa, jotta asiakkaiden luottamus palautuisi ennalleen.