Vanhuksille edullinen aamiainen on tärkeä

  • by

Arkea ruokapalvelut /Turun Seudun Kiinteistöpalvelu Oy on ilmoittanut 3,8 %:n hinnankorotuksestaaterioihin alkaen 1.1.2014. Korotus koskee kotiin kuljetettavia aterioita, palvelukeskuksissa, vanhainkodeissa ja Portsakodissa eläkeläisille tarjottavia aterioita ja vierasaterioita. Lisäksi aterioihin lisätään 14 % ALV, jota hinnoissa ei ennen ollut.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan kokouksessa 19.11.2013 esitettiin, että vanhuksille tarjottavan aamiaisen hinta olisi noussut kokonaiset 96%. Siis lähes kaksinkertaiseksi. Tämä on mielestäni kohtuutonta, koska mm. oman isoäitini kaltaisille kansaneläkkeen saajille moinen hinnannousu olisi johtanut siihen, ettei aamiaista enää olisi ostettu. Monelle vanhukselle aamiaistapahtuma on tärkeä arjen rutiinien, mutta myös sosiaalisen kanssakäymisen kannalta puhumattakaan aamiaisen ravinnollisesta merkityksestä.

Onneksi sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi yksimielisesti muutosesitykseni, jossa hoitokodeissa eläkeläisille tarjottavan aamiaisen hintaa nostettiin vain 0,5 euroa aiemman 1,40 euron sijaan. Selvästi muidenkin mielestä 96%:n hinnankorotus ei ollut ihan kohtuullinen.